Kabinet wil dat Unilever in Nederland blijft

Mark Rutte en minister van Economische Zaken, Henk Kamp zij in gesprek met de top van Unilever om ervoor te zorgen dat het bedrijf in Nederland blijft. Het Nederlands Britse bedrijf overweegt om een van de hoofdkantoren te sluiten. Deze zijn nu gelegen in Rotterdam en Londen. Minister Kamp benadrukt op BNR dat Unilever Nederlandse wortels heeft. Het is daarom goed om de voordelen die Nederland kan bieden aan het bedrijf te benadrukken En daar moet in de toekomst zeker mee doorgegaan worden, aldus de minister van economische Zaken.

Overnamebod
Eind februari van dit jaar bood concurrent Kraft Heinz 134 miljard euro voor Unilever. Dit kwam als een schok bij zowel Unilever als ook in Nederland. Het Amerikaanse bedrijf wilde het voedings- en wasmiddelenbedrijf overnemen maar Unilever heeft het bod afgewezen. De aandeelhouders van het concern stonden daarentegen niet zo negatief tegenover de voorgestelde overname. Die vinden dat Unilever het best een stuk beter kan doen.

 

binnenhof den haag

Nieuwe strategie

Na het afslaan van het aanbod van het Amerikaanse Kraft Heinz, is Unilever bezig een nieuwe strategie te ontwikkelen. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat het zelfstandig heel goed haar boontjes kan doppen. Zo kan het bedrijf meer rendement aan haar aandeelhouders bieden, waardoor deze minder snel hun aandelen zouden willen verkopen. Om deze sentimenten teniet te doen komt de top van het bedrijf met maatregelen. Als begin wil de bestuursvoorzitter Polman de margarine-tak van het bedrijf afstoten. Bekende merken zoals Becel, Zeeuws Meisje en Blue Band worden te koop aangeboden. Aan een lange traditie komt dan een eind want margarine is al sinds de oprichting van Unilever in 1930, deel van het sortiment. Dit product zit al drie jaar in een apart onderdeel van het bedrijf. Volgens analisten was dat al een aankondiging van een verkoop.

Nog maar een hoofdkantoor
Naast de verkoop van het margarinedeel is het plan voor een hoofdkantoor een nieuwe stap in deze strategie. Volgens Henk Kamp is de situatie door het feit dat Groot-Brittannië middenin de Brexit zit en deze moet afhandelen, voordelig voor Nederland. Want zou het concern ervoor kiezen alleen Londen aan te houden als hoofdkantoor dan gaat het bedrijf een onzekere toekomst tegemoet. Hiermee begint een periode van onzekerheid en spanning voor de werknemers van het hoofdkantoor in Rotterdam. Want voor het einde van dit jaar moet blijken welk hoofkantoor overblijft voor Unilever.

Rotterdam of Londen

Analist bij Theodoor Gilissen, Joost van Beek verwacht dat Rotterdam meer kans heeft om de enige hoofdkantoor van Unilever te blijven. Dat komt voornamelijk door de grote mate van werkgelegenheid en onderzoek dat in Rotterdam en Nederland is. Daarnaast speelt de Brexit zeker een rol in en natuurlijk de belastingaspecten, aldus Van Beek.
Volgens andere analisten maakt juist Londen meer kans om het hoofdkantoor te blijven. Vooral omdat Unilever al ervoor gekozen heeft om de onderzoeksafdelingen in Wageningen te verenigen. Daar gaan dan vooral de mensen werken die voorheen in Rotterdam, Duitsland en Polen zaten. Hiermee is dit een signaal dat Rotterdam dan overbodig is als hoofdkantoor.

Meer rendement voor aandeelhouders

Door dit samenvoegen van onderdelen van het bedrijf moeten er kosten bespaard worden. Daarnaast moet de winst ook omhoog. De winstmarge staat nu op 16 procent, deze moet naar 20 procent. Daarnaast wil het concern meer winst gaan uitkeren om de aandeelhouders tevreden te houden.
Met al deze plannen wil het bedrijf meer rendement leveren aan de aandeelhouders. Wanneer dit lukt, zal het niet zo interessant zijn om hun aandelen te verkopen. Hiermee kan een nieuw overnamebod voorkomen worden. Deze strategie wordt ook bij de vakbonden goed ontvangen. Want met een nieuwe eigenaar ga je een zeer onzekere toekomst tegemoet wat betreft de fabrieken en het personeel.

Geef een reactie