Surinamers protesteren tegen regering Bouterse

Sinds dagen zijn er grote demonstraties in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo aan de gang. Deze demonstraties zijn gericht tegen de regering van Desi Bouterse. De vakbonden en de oppositie hebben tot deze demonstraties opgeroepen en vele Surinamers hebben aan die oproep gehoor gegeven. In de Surinaamse media worden deze demonstraties de grootste genoemd sinds Bouterse in 2010 president werd. Volgens de politie waren er de afgelopen woensdag meer dan zevenduizend protesteerders op de been. Het verkeer in de Surinaamse hoofdstad stond meerdere keren vast door deze protesten.

De mensen die meelopen met de demonstraties zijn boos op Bouterse omdat er niets gedaan lijkt te worden tegen de steeds slechter wordende economie van Suriname. De prijzen van bijna alle producten zijn in de afgelopen jaren minstens verdubbeld. Dit komt doordat het land onder een van de hoogste inflaties van de wereld lijdt. Naar aanleiding van de prijsstijgingen heeft de regering een verbod ingesteld voor ondernemers om de prijzen nog verder te laten stijgen. Hierdoor zijn veel ondernemers failliet gegaan.

vlag surinameStijging brandstofprijzen
Maar de aanleiding voor deze recente protesten is de sinds kort ingevoerde verhoging van de brandstofprijzen. Deze stijging van 10 procent was voor velen van doorslaggevende aard om de straat op te gaan. Deze prijsstijging was echter een van de voorwaarden van het Internationaal Monetaire Fonds om een lening te verstrekken die de economie van het land weer zou moeten laten aantrekken. Deze stijging van de brandstofprijzen hakt er bij vele ondernemers flink in, terwijl ze de prijzen niet mogen verhogen. Velen vrezen dat wanneer ze de prijzen niet verhogen, ze op de fles gaan.

Bushouders

Een groep die de stijging van de brandstofprijzen meteen voelde zijn de particuliere bushouders. Naar aanleiding van de stijging hebben deze bushouders, die bijna het hele openbaar vervoer van Suriname regelen, een ultimatum aan Bouterse gesteld. Als de ritprijzen niet binnen een week verhoogd mogen worden, dan gaan de bushouders deze zelf verhogen zonder toestemming van de regering, volgens de voorzitter van de Vereniging van particuliere bushouders, Mahadewsing op booo.

Vriendjespolitiek

Naast deze stijging van de prijzen van brandstof zijn de mensen ook boos over de fraude en vriendjespolitiek die gaande is binnen de overheid van het land. Een voorbeeld hiervan is de benoeming van een omstreden minister van Justitie door Bouterse. Deze staat gepland voor volgende week. Deze aankomende minister, Eugene van der San genaamd, staat erom bekend een vertrouweling van president Bouterse te zijn. De tegenstanders van de president zien in de benoeming van deze persoon op de post van minister van Justitie een verband met de decembermoorden. Hierin is de president de hoofdverdachte. Hij probeert al jaren dit proces op verschillende manier tegen te houden.

Lange strijd
Er is weer een oproep gedaan door de oppositiepartijen en vakbonden om weer de straat op te gaan. Robby Berenstein, een van de vakbondsleiders zei tegen de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad dat het protest een duidelijk signaal aan de regeling was. Maar dat dit nog maar het begin is van een lange strijd om de verarming van het Surinaamse volk te stoppen.

Inzet van leger en politie
Als antwoord op de protesten kondigde de Surinaamse staatshoofd Bouterse aan dat het leger en de politie gemobiliseerd zullen worden in groten getale. Zodat ze ingezet kunnen worden om de hoofdstad Paramaribo veilig te houden. De vakbondsleiders zien dit weer als een manier van Bouterse om te intimideren. Daarnaast dreigden vertrouwelingen van de premier op de staatsradio dat drijvende krachten achter de protesten het landen zullen worden uitgezet. Zolang ze het volk blijven aansporen de straat op te gaan om te protesteren.

Geef een reactie